Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Wreck Raiders - Roncsvadászok

Wreck Raiders - Roncsvadászok

Ahogy a gyerekek cseperednek, azt vettem észre az egész estés heavy eurók mellett a családbarát játékok is kezdenek nagyobb teret kapni a figyelmemből. Szerencsére mindkét kölök nagyon szeret játszani, van is nekik egy külön kis készletük. Szeretném, ha ez a szeretet megmaradna, és már igyekszem olyan játékokat nézni, amik később beljebb vihetik őket ebbe a remek hobbiba. A KTBG (Kids Table Board Gaming) kiadó pont ilyen vizeken evez. Játékaik egységesen szépek, rendkívül minőségiek, aranyosak, de családi daraboknak megfelelően már kellő mélységgel rendelkeznek, hogy a felnőttek is bőven megtalálhassák benne a számításaikat. Pontosan ilyen a mai alanyunk is a Wreck Raiders.

Ez egy igazi családi játék, de mégis valahol többnek érződik annál. Már alapból a minőség az, ahol egy pillanatra megáll az ember. Már a dobozt megfogva gondolhatjuk, itt nem spóroltak semmin. A borító elképesztően szép, a játékosalkatrészek kiválóak (a képeken látható húzószsákok nem tartozékai a játéknak), a grafika pedig gyönyörű, színes rajzokkal teszi hangulatossá a játékot. Bár nem szokásom ilyet csinálni, de a papír inzertjét úgy frizbiztem ki az ablakon, hogy szerintem még mindig repül. Ok, értem én milyen gáz egy üres dobozba belehányni a sok cuccot, de nélküle is elég szűkös a visszapakolás, felesleges volt erre a kartont pazarolni. Összefoglalva a minőségre és a látványra egy szavunk sem lehet. Pazar.

Wreck Raiders a nevéből adódóan a víz alá invitálja a játékost, hogy hajóroncsokat átkutatva kincseket hozzanak a felszínre. A megszerzett javakat kiállításra vihetjük, de kicsit kapzsira kapcsolva berakhatjuk a széfünkbe is. Merüléseink helyett ellátogathatunk a partra kagylókat, csigákat és tengeri csillagot gyűjteni, hogy később ezekből hatalmas akváriumokat építsünk. Családi játék lévén a játékmenet egyszerű, a szabályok pedig a napnál is világosabbak. Minden játékos kap egy játékostáblát, létszámtól függően elveszi a búvárjait és kezdődhet is a játék. Körünk alatt 4 lépést hajtunk végre.

1. Vegyél el egy dobókockát a zátonyról.
2. Merülj vagy menj a partra búvárral és gyűjtsd be a kincseket/nyersanyagokat.

3. Teljesíts 1 vagy több kiállításkártyát.

4. Vásárolj egy akváriumdarabot, ha szeretnél.

Ez egy igazi pontsaláta. Az említett kiállítás, széf és akvárium hármasa hozza majd a pontokat. Ez kevésnek hat, de az ügyes és izgalmas ötletek miatt nem lesz 2 egyforma játékunk. Ahogy eddig tapasztaltam minden balanszban van, mert fókuszálhatunk bármire, sosem lettek hatalmas pontkülönbségek. Nézzük meg részletesebben mi is vár ránk a mélyben.

Szokatlan megoldás, amikor egy játék a doboztetőt is bevonja a játékba, de itt ez a helyzet. Jelen esetben dobótálként funkcionál és a pontozósávot is benne találjuk. A tetőben szép korallzátony grafikán túl 9 zónát találunk, minden zóna egy, a játékban használt (kagyló, csiga, tengericsillag) nyersanyaghoz tartozik. Próbálunk majd úgy ügyeskedni a dobással, hogy a kockák közül, minél több hozzáérjen ezekhez a zónákhoz. Ha a körünkben kiválasztott kocka hozzáért valamelyikhez, akkor a kockával együtt az a nyersanyag is hozzánk vándorol. Ezután a játékos eldönti, kimegy a partra erőforrásért, vagy lemerül a 4 hajóroncs egyikéhez kincsekért.

A part, a dobókockának megfelelően 6 helyből áll, minden pontján 2-2 erőforrás található különféle párosításban. Ide szimplán készletfeltöltés végett jövünk. A hajóroncsok szintén 6 merülőhellyel vannak körbe véve és az elvett kocka értékének megfelelőre érkezik a búvárunk. Itt domborodik ki a Wreck Raiders egyik legnagyszerűbb része, a játékosok közti interakció. Ha a búvárunkat lehelyeztük egy roncshoz, akkor húzhatunk egy, a roncsnak megfelelő kincslapkát. Ám ilyenkor minden szomszédos búvár ugyanúgy kap egy-egy ilyen kincset, legyen az akár ugyanúgy a sajátunk. Egymás elől nem tudunk helyeket elfoglalni, ha oda akarunk menni, ahol már van játékos, egyszerűen kirúgjuk onnan. Ilyenkor nincs ám mérgelődés, mert a kiütött bábu felkerül a part ugyanolyan számú helyére és meg is kapja az ott lévő nyersanyagokat. A főtáblán annyi szabályt kell csak fejben tartani, hogy magunkat nem üthetjük ki, és roncson/parton belül nem mozoghatunk.

Kincslapkáink 4 csoportba (drágakő/arany/művészet/ereklye) tartoznak és mindegyiknek 3-3 fajtája van. Megszerzésük után döntünk, hogy a széfbe (képpel fel), vagy a kiállításunkba (képpel le) kerüljenek. Széfünk 4*3 férőhelyes és lapkáinkat a kincs oldalával felfele tehetjük be. A kincsek bármelyik oszlopban elhelyezhetők, de minden oszlopot az alsó sorból felfelé kell berakni, hézagok nélkül.

Pontot azért kapunk, ha a sorokat ugyanolyan csoportba tartozó lapkákkal töltjük fel, viszont plusz 1 pont jár minden különböző fajta kincsért. Kiállításunkba képpel lefelé, a 3 bemutató sorunk egyikére (szigorúan bal szélről építve), kerülhetnek a lapkák. A bemutatókkal kiállításkártyákat teljesíthetünk. A kártyák bizonyos sorrendben és mennyiségben kérik a kincseket, és ha teljesült a kért minta elvehetjük a kártyát. Nem muszáj a kért sorrendet tartani, de ha mégis, akkor megkapjuk a kártya bónuszát is. A kiállításkártyák a játék végén pontokat érnek, ráadásul némelyiket meg is boostolhatjuk nyersanyaggal több pontért vagy plusz kincsért. Játékosszámtól függően a megszerzett kártyák száma hozza el a játék végét. Itt kis konfrontáció azért előbújik, ugyanis simán lehet, hogy te elkezdted építeni a bemutatódat egy kinézett kártyáért, de egy ellenfél egy jól helyezett búvár utáni kincsesővel simán elveszi előled. Te meg ott ülsz egy nyakadon maradt bemutatóval, ami a elérhető kártyák közül egyikhez sem passzol. Ez igen bosszantó lehet. Ilyenkor segítségedre siethetnek a nyersanyagok, ugyanis mindnek van valamilyen egyéni képessége. A csiga a kockák értékét módosítja. A kagyló beadásával kincsszerzésnél, plusz egy üti a markod. A csillag pedig a bemutatód egyik lapkáját jokerlappá változtatja, de bedobásával akár a bal szélső kincstől meg is szabadulhatsz.

A köröd végén pedig vásárolhatsz egy akváriumdarabot. Akváriumunk egy alsó, bármennyi középső és egy felső részből áll. Egy akváriumot az alsó résszel kezdve kell építeni és bármennyit elkezdhetünk. Még csak befejezni sem vagyunk kötelesek, de érdemes. Pontot mindegyik megvásárolt rész adni fog, de a tető az adott akváriumunkra ad valamilyen különleges pontozást. Például minden csiga szimbólum 2 pont. Ha ügyesen építettél, akkor ezek nagyon sokat érhetnek a végén.

A szabályokat, ha elolvastad, látható, a Wreck Raiders egy egyszerű darab. Mégis azt mondanám, ez egy igen agyalós kis játék. A kockaválasztásnál többször is kisebb analízis-paralízis ködbe futottak a játékostársaim, többek közt jómagam is. Főleg mikor már sok bábu van a játéktéren. Van, hogy haladnál a bemutatóddal, ehhez nagyon kell egy bizonyos kincstípus, de ha odamész, azzal a társadnak pont annyit adsz, hogy ő hamarabb befejezné. Vagy ki kell üsd a partra, így olyan nyersanyagokhoz jut, amiből megveszi az általad hőn áhított akváriumdarabot, vagy csak egy számára rengeteg pontot adót.

Tényleg okosan kell dönteni és ez játékosszám növekedésével csak hatványozódik. Két fővel mind a hat bábú játszik az interakció megtartása végett, így szerintem így is remekül működik. Ilyenkor jóval taktikusabban játszottunk és nehezebben vettük rá magunkat olyan lépésre, ami ad a másiknak. Szerintem hárman és négyen a legjobb. Bármit csinálsz, valamit kapni fogsz, és nagyobb eséllyel csurran cseppen a társaid körében is valami. Öten nem játszottam, de egy klubnapon az előző napi három fős társaságom 2 plusz emberrel elkérte és élményeik szerin úgy már nagyon nyúlik és sok a holtidő.

Mindent egybe véve a Wreck Raiders nekem egy hidden gem. Nagyon örülök, hogy a perifériámba került (kösz Peti), mert egy rendkívül szórakoztató és minőségi kis játékkal lettem gazdagabb. Tettem asztalra gémereknek és épp csak a hobbi kezdetén lévő játékosnak is, mindenki kivétel nélkül élvezte. A magyar szabály már a láthatáron van (szerk.: azóta el is készült), egyébként maga a játék teljesen nyelvfüggetlen.

A kiadó nevével ellentétben ezt inkább nagyobb gyerekeknek ajánlanám, az a korra vonatkozó +10 a borítón nagyjából korrekt. A KTBG-re ezentúl érdemes lesz figyelni. Nem is értem, hogy nincsenek itthon jobban elterjedve a játékaik, de ez úgy látszik változni fog. Nemsokára Juharvölgy krónikája néven magyarul is meg fog jelenni az új játékuk. Ment is felfele az „idevele” listára.

- Gyuri

A játék adatlapját ide kattintva éred el!

Keresés